Skip to content

Ziarul Azi este confuz, nu lumea din jurul său.

     Într-un exemplu clasic de manipulare și pentru interesul momentului, redacția fostului ziar Azi, acum în postura electronică de eAzi, www.eazi.ro, („Un ziar clar într-o lume confuză,” îi este scris semeț subtitlul) a publicat în ziua de 24 martie 2015 un articol plin de erori despre vestitele „66 de case” retrocedate mie prin semnătura fostului președinte Traian Băsescu, pe vremea când acesta era primarul Capitalei (vezi http://www.eazi.ro/la-justitie/1-dosar-66-de-evacuari).

articol ziarul azi 1993

     În rubrica „La Justiție, Azi” apare articolul „1 dosar, 66 de evacuări,” anunțând, cu o precizie care lipsește din restul materialului, că exact 66 de evacuări (ce rară coincidență) au început din cele 66 de case retrocedate într-o singură zi unei singure persoane. Mi se pun în cârcă evacuări în susul și în josul Căii Șerban Vodă, ba chiar și de pe alte străzi. Ce rol am eu, de exemplu, în evacuările de la Șerban Vodă 113 (unde m-am jucat adeseori când eram mic și unde poate își mai aduce cineva minte de Nicky Minciulescu)? Mai semnificativ chiar, ce rol am eu în evacuarea familiei Ștefan de la Șerban Vodă 126? Doar faptul că această clădire a fost odată a familei Minciulescu? Eu le-am găsit pe doamnele Ioana și Marinela cu un simplu click pe lista celor propuși pentru locuințe sociale după evacuare. În goana lor după senzațional și, după, cel mult, două-trei click-uri, eAzi a renunțat la orice pretenții de respectare a regulilor fundamentale ale jurnalismului, printre care și aceea de a verifica în cel puțin trei surse veracitatea unei informații.

     Publicația eAzi a preluat întregul material, cuvânt cu cuvânt, din altă sursă, deși, măcar de formă, puteau să caute numele meu în propria lor arhivă. Ar fi descoperit că pe 24 iunie 1993, pe vremea când existau și în format tipărit, ziariștii lui Octavian Știreanu au publicat un articol despre mine. Este vorba despre un interviu pe care i l-am acordat lui Tudor Dragoș, iar în partea de jos a paginii apare chiar și o recenzie a romanului meu, Omul de Cenușă, aceasta fiind scrisă de regretatul George Pruteanu, fost critic literar de excepție și, mai târziu, om politic, servind trei mandate de senator, ultimul ca membru al Partidului România Mare. Iar, printre altele, în acel articol explic clar cine atât cine sunt, cât și numele la naștere, dar și relația de descendent direct, ca nepot, cu senatorul liberal Iordache Minciulescu. Cum aș fi putut eu susține, cum este repetat în neștire astăzi, că sunt fiul senatorului? Sunt născut în 1946, bunicul a murit în 1940. Cred că remarcile mele despre nume și despre capela de la cimitirul Bellu, se văd cu ușurință negru pe alb în scanările pe care le-am făcut paginilor respective. Din păcate, circulația minusculă, chiar și pe atunci, a ziarului a împiedicat diseminarea informației.

     Am scris în repetate rânduri redacției eAzi și am păstrat emailurile și datele lor spre verificare. Am adăugat un comentariu, singurul prezent acolo pe site-ul articolului din 25 martie. Absolut nici o reacție. Octavian Știreanu (care mă cunoaște personal, dar acum a uitat) a fost consilier prezidențial pe mandatul lui Ion Iliescu.  Împreună cu Al Piru, Carmen Firan, Sorin Stanciu, Mitică Panaitescu și Ștefan Mitroi, el a fost printre cei vizați să scoată săptămânalul prezidențial Palatul Cotroceni. Eventual totul s-a girat prin ziarul Dimineața. Am fost chiar eu și am instalat trei computere Macintosh în incinta clădirii de pe strada Londra, unde angajatele companiei mele au cules și paginat Palatul Cotroceni și, dacă îmi aduc bine aminte, și destule pagini din ziarul Dimineața și, pe deasupra, știu că am colaborat și cu ziarul Azi – e drept că, după trecerea timpului, am început să confund cele două ziare între ele. În orice caz, relația mea cu Azi a fost cordială, cum s-ar putea explica altfel articolul pe care îl vedeți mai sus?

Published inArticole publicatePresă

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *